From 'Staf de Giraf' to motivator!

October 15th LoQutus and 'Vrije Basisschool Sint-Maarten' at Sijsele started their 'activity tracker' project. After two months, it's time for a first evaluation! How are the children and their activity trackers doing? 

Van Staf de Giraf tot Staf de Stimulator

Voor de vrije basisschool Sint-Maarten uit Sijsele ging op donderdag 15 oktober hun ‘activity tracker’ project van start. De leerlingen kregen een apparaatje dat hun activiteit registreert. Onder het motto ‘Fit & Gezond met Staf de Giraf’ draagt het project bij tot de bewustmaking en stimulatie van de kinderen inzake lichamelijke activiteit. De IT-onderneming LoQutus stond in voor de verwerking en de visualisatie van de data.

Toen de vrije basischool Sint-Maarten bij de start van het nieuwe schooljaar LoQutus aansprak om hun ‘activity tracker’ project vorm te geven, konden ze rekenen op heel wat enthousiasme. De IT-onderneming LoQutus had immers in het verleden zelf een intern project opgezet met deze activity trackers. Dit stimuleerde de consultants om meer te bewegen. Waarom dan niet deze gedachte overbrengen naar de jeugd?

LoQutus is onder meer gespecialiseerd in intelligente data-analyse. Met deze expertise ging LoQutus dan ook aan de slag en werd algauw een webapplicatie gecreëerd om inzicht te krijgen in de data. Ondertussen zijn de kinderen twee maanden aan de slag met de activity trackers en zijn meer dan 10 miljoen stappen reeds geregistreerd. Het resultaat is er in ieder geval, als we de jongeheer uit het zesde leerjaar mogen geloven: “Ik vind het leuk om een stappenteller te hebben, omdat je dan meer aan je gezondheid denkt.”

Geef vorm aan de data

Elke maandagochtend worden de apparaatjes uitgedeeld in de klas. Voor de kinderen begint dan weer een week vol uitdagingen, waarbij ze zelf dagelijks via de apparaatjes kunnen volgen hoeveel ze al bewogen hebben en of ze hun fitheidsdoel al bereikt hebben. De leerkrachten verzamelen op vrijdagavond de apparaatjes en laden de data in op de webapplicatie. Dit laat de ouders en kinderen toe om de data raad te plegen van thuis uit.

Het is van essentieel belang om de correcte data op een geschikte manier te visualiseren. Hierbij wordt vooral aandacht geschonken aan de vertrouwelijkheid van de data. “Het doel is om de globale lichamelijke activiteit binnen de school te motiveren, niet om individuën te viseren.”, klinkt het bij LoQutus. De data wordt geanalyseerd en in een aantrekkelijke vorm gegoten. Via een reeks grafieken kunnen de kinderen zichzelf vergelijken met het gemiddelde van hun leeftijdsgenootjes of van andere klassen. Niet enkel motiveert de kindervriendelijke visualisatie hen om te bewegen, de kinderen leren bovendien hoe ze grafieken moeten lezen en percentages moeten berekenen. Ook de ouders zien het nut in van de grafieken: “Een duidelijke en eenvoudige voorstelling. Zelfs de jongsten hebben een idee van wat ze behaalden door hun grafiekje.”

Competitiebeestjes

De grafieken maken de competitiebeestjes in de leerlingen in ieder geval los. Zo worden de gemiddelde resultaten van de jongens tegenover de meisjes gevisualiseerd. Hoewel de jongens tijdelijk een kleine voorsprong hebben, doen de meisjes er alles aan om de kloof te dichten. De kinderen krijgen eveneens een top 5 te zien van de sportiefste dagen sinds de opstart van het project. De week bosklassen van de vijfde- en zesdejaars heeft in ieder geval de lat hoog gelegd om in de top 5 te kunnen komen. In het derde leerjaar maken ze er soms wedstrijdjes van: “Het is ook heel leuk om in de klas met je klasgenootjes te vergelijken hoeveel stappen je hebt.”

Het hele gezin stapt mee

Voor vele kinderen beperkt het project zich niet enkel tot hun eigen gezondheid. Ouders, broers en zussen worden mee betrokken. Zo liet een ouder weten: “Het zet het hele gezin ertoe aan om de auto te laten staan en te voet boodschappen te doen. Iedereen is gemotiveerd om het nodige aantal stappen te halen.” De rollen zijn omgekeerd: het zijn deze keer de kinderen die de ouders iets bijleren.