Recupel realiseert dankzij verregaande digitalisatie tijdswinst, vereenvoudiging en meer efficiëntie.

Recupel zorgt voor een future-proof aangiftesysteem voor verwerking van afgedankte electro- apparaten en lampen. Het samenbrengen van diverse front- & back-end applicaties, met respect voor bestaande business-processen, zorgt voor een optimale samenwerking en tijdswinst voor de Recupel mederwerkers. Nieuwe technologieën en uitbreiding van de bestaande functionaliteiten zorgen dan weer voor digitale communicatie tussen Recupel en de klant. LoQutus kan beroepen op een uitgebreide ervaring binnen het opzetten van digitale platformen en heeft Recupel gedurende dit gehele proces bijgestaan. De expertise van LoQutus en de hoge betrokkenheid bij Recupel medewerkers zorgen voor een geslaagd project!

Digitale transformatie. Een hot en trending topic. Maar wat is digitale transformatie en wat betekent het voor Recupel?

Recupel organiseert in België de inzameling en de verwerking van afgedankte elektro-apparaten en lampen. Al wie een elektr(on)isch apparaat op de Belgische markt brengt, is bij wet verplicht om ook de inzameling en de verwerking van de afgedankte toestellen op zich te nemen. Recupel gaf, in samenwerking met LoQutus, een digitale invulling aan deze verplichting via een nieuw aangiftesysteem. Het platform laat invoerders en producenten van elektrotoestellen toe hun toestellen aan te geven bij Recupel. Op basis van de aangegeven aantallen wordt hun verplichte bijdrage tot de recyclage berekend.

Op 1 oktober 2016 ging het project in productie en konden de invoerders en producenten aan de slag op het nieuwe platform. Het oude systeem was dringend aan digitale vernieuwing toe. Nieuwe technologieën en uitbreiding van bestaande functionaliteiten hebben het platform future-proof gemaakt. Het vernieuwde systeem ondersteunt nu ook de digitale communicatie tussen Recupel en de klant. Geen overbodige papieren meer, want de volledige flow - van registratie tot aangiftes en facturatie - is gedigitaliseerd. En dat is geen overbodige luxe met zo’n paar duizend aangiftes per kwartaal.

Daarnaast zorgt het nieuwe platform er ook voor dat de Recupel medewerkers geen verschillende applicaties meer moeten beheren. Alles is geïntegreerd tot 1 applicatie, wat zorgt voor tijdswinst, vereenvoudiging en meer efficiëntie!

Vanzelfsprekend brengt een dergelijk digitaliseringsproces veranderingen met zich mee. UX design stond toe om de klantenervaring te optimaliseren en de instapdrempel van het vernieuwde systeem laag te houden. Een intuïtieve navigatie, een uniforme lay-out en een eenvoudige opbouw zijn enkele van de vele elementen die bijdragen tot een aangename interactie tussen het aangiftesysteem en de klant. Niet enkel de klanten, maar ook de Recupel medewerkers, ondervinden het voordeel van een geïntegreerd geheel om hun dagdagelijkse taken te vervullen.

LoQutus heeft Recupel gedurende dit gehele proces bijgestaan: Van het uitdenken van de digitale strategie tot de implementatie van het nieuwe systeem. Het project werd ook gerealiseerd on time en on budget. Geen verrassing want LoQutus kan beroepen op een uitgebreide ervaring binnen het opzetten van digitale platformen en het begeleiden van organisaties bij een digitale transformatie en was daardoor niet aan haar proefstuk toe. ‘Voor ons zijn ‘digital transformation’ en ‘digital workplace’ geen buzzwoorden, maar noodzakelijke projecten voor elk innovatief bedrijf. Wij assisteren onze klanten hierbij van strategie tot realisatie' , zegt Joachim Vanden Brande, CEO LoQutus.

'Innovatie, professionalisme en efficiëntie zijn kernwaarden van Recupel. Recupel heeft, samen met LoQutus, op dit vlak een grote stap vooruit gezet met haar nieuwe declaratieplatform. Het samenbrengen van diverse front- & back-end applicaties, met respect voor bestaande business-processen, tot een echt platform was de uitdaging. Dankzij de expertise bij LoQutus en de hoge betrokkenheid bij Recupel medewerkers, is dit helemaal geslaagd.' - Jan Sabbe, IT Manager Recupel