Fit & Healthy with 'Staf de Giraf'

It’s important to stay healthy through enough exercise. To make sure that children are aware of that ‘Vrije Basischool Sint-Maarten’ at Sijsele and LoQutus started a new project making use of activity trackers. Within the context of the theme of this school year 'Fit & Gezond met Staf de Giraf ' the children get a device that records their daily activity. LoQutus role is to structure, analyze and report on the collected data by using a central digital platform.

Hereby the press release of this brand new project.

Vrije Basisschool Sint-Maarten: Fit & Gezond met Staf de Giraf

‘Activity trackers’ volgen elke stap van het project op de voet

De Vrije Basisschool Sint-Maarten uit Sijsele wil haar leerlingen bewust maken van het belang van beweging. Binnen de context van het jaarthema ‘Fit & Gezond met Staf de Giraf’ krijgen ze een apparaatje dat hun activiteiten registreert.

De Vrije Basisschool Sint-Maarten sprak LoQutus aan om het project concreet vorm te geven. Die IT-onderneming kan bogen op een ruime expertise in het verwerven van inzichten aan de hand van intelligente data-analyse. Ze staat volledig achter het idee om mensen te stimuleren om meer te bewegen.

Begin 2015 kreeg elke LoQutus consultant een ‘activity tracker’ mee. Dit apparaatje registreert het aantal stappen dat de drager zet. Thomas Michem, Solution Architect bij LoQutus: “Alleen al het feit dat ze de tracker bij zich droegen, maakte dat onze consultants zich bewuster werden van hun lichamelijke activiteit. Sterker nog, het bleek een goeie stimulans om meer te bewegen.” Tijd voor stap twee: het project uitrollen in de basisschool.

Staf de Giraf geeft tekst en uitleg

Op donderdag 15 oktober werden de kinderen en hun ouders voorgesteld aan Staf de Giraf, de mascotte van het project. Er werd een toneeltje opgevoerd om het opzet te verduidelijken. Op maandag 19 oktober kreeg een groep leerlingen dan een activity tracker mee. Hun leerkrachten laden de data elke vrijdag op in een webapp. LoQutus zorgde voor een vormgeving die de kinderen aanspreekt en hen motiveert om de dagelijkse fitheidsdoelen te bereiken.

In de eerste fase blijft alles beperkt tot het louter monitoren van de dagelijkse bewegingen van de kinderen. In een volgende fase worden ze aangezet om steeds actiever te worden met behulp van een spelelement, ‘gamification’ in het vakjargon.

Analyseren en visualiseren

LoQutus structureert, evalueert en rapporteert de verzamelde gegevens op een centraal digitaal platform. Bart Coppitters, Enterprise Information Architect bij LoQutus: “Het is essentieel dat we de data via de juiste digitale tools analyseren en visualiseren om tot de juiste resultaten te komen. Vertrouwelijkheid is hier het sleutelwoord. Het gaat er niet om leerlingen individueel op te volgen, het doel van het project is ervoor te zorgen dat er op school bewuster met beweging wordt omgegaan.”

Ook voor LoQutus blijkt het een uitermate leerrijk en plezierig project. Bart Coppitters sluit af: “We richten ons heel sterk op de ‘Digital Enterprise’ en werken hierbij vooral rond Intelligent Analytics en Insights. De activity trackers zijn slechts één van de devices die in deze nieuwe wereld van de 'Internet of Things' heel sterk aan bod komen. LoQutus zal zijn uitgebreide expertise hierin aanwenden om de school te ondersteunen. Kinderen zijn native gebruikers van dergelijke tools, we kijken enorm uit naar hun feedback en bevindingen.”